Obaveštenje o merama zaštite zbog pandemije COVID-19 virusa

Obaveštavamo vas o merama koje smo preduzeli kako bismo maksimalno smanjili mogućnost širenja Kovid-19 virusa u kolektivu.

1. Vrtić počinje sa radom 11. maja, a vaspitačice su preventivno testirane na virus Kovid-19, u petak, 8. maja – potvrđeno je 10. maja da su svi nalazi negativni.

2. Ispred ulaza u vrtić postavili smo dezo barijeru u koju je obavezno ugaziti pre ulaska.

3. Ispred ulaza u vrtić, kao i na spratu gde je prijem dece, postavljena su sredstva za dezinfekciju ruku (po potrebi) za roditelje.

4. Roditelji su u obavezi da nose maske.

5. Molimo da decu dovodi samo po jedan roditelj, kako bi se maksimalno izbegao kontakt između više od dva roditelja, kao i kontakt vaspitačica sa više osoba nego što je neophodno.

6. Ukoliko roditelj ima respiratorne probleme i postoji mogućnost da je inficiran virusom, molimo te roditelje da ostanu kod kuće, već da dete dovede drugi roditelj, ako je moguće.

7. Molimo roditelje da se ne zadržavaju u hodniku vrtića više nego što je neophodno, u razgovoru sa vaspitačicama i sl., kao i da drže dovoljnu distancu kada primete da ima roditelja u hodniku, odnosno da je već u toku prijem deteta. Možete sačekati na odmaralištu ili kod ulaza u vrtić.

8. Vaspitačice će tokom celog dana koristiti ličnu zaštitnu opremu – vizir, masku i rukavice.

9. Sprovodićemo trijažu dece pri prijemu u vrtić.

10. Pri svakoj sumnji na postojanje respiratornih problema, dete nećemo moći da primimo u kolektiv.

11. U slučaju pojave simptoma tokom boravka u vrtiću, dete će sa vaspitačicom biti izolovano u prostoriji određenoj za to, do dolaska roditelja, koji će odmah biti obavešteni i upućeni da se jave lekaru.

12. U slučaju da se vrši merenje temperature običnim toplomerom (kada se sumnja na povišenu temperaturu), obavezna je dezinfekcija toplomera nakon merenja, kao i higijena ruku.

13. Pojačavamo higijenske mere u celom objektu uz češću primenu mera tekuće dezinfekcije prostora, površina i prеdmeta – nekoliko puta dnevno, uključujući igračke, površine i prеdmete koji se često dodiruju (prekidači za svetlo, ključevi, ručke ormarića, sudopera, stolovi, stolice, i sl.)

14. Obezbedili smo uslove da deca za stolovima sede na udaljenosti od 2 metra.

15. Deca će se igrati u što manjim grupama, koliko god je to moguće.

16. Kao ni do sada, nećemo dozvoliti da deca među sobom dele hranu ili napitke.

17. Nećemo koristiti igračke koje se ne mogu prati i dezinfikovati, posebno mekane igračke.

18. Uspostavljena je jasna procedura za pranje, dezinfekciju i odlaganje čistih i korišćenih igračaka kako bi se sprečilo njihovo ukrštanje. Pranje i čišćenje igračaka obavljaće se van domašaja dece.

19. Pojačavamo higijenske mere prilikom pranja, umivanja, hranjenja, držanja dece u naručju.

20. Uvodimo češće pranje ruku dece, uz nadzor vaspitačica, a obavezno nakon prijema u vrtić, zatim nakon kijanja, kašljanja, plača, kao i pre i posle konzumiranja hrane. U slučaju pružanja pomoći pri pranju ruku detetu, vaspitačice moraju nakon toga oprati i svoje rukе, dok će i vaspitačice i deca koristiti isključivo papirne ubruse za brisanje ruku.

21. Tokom menjanja pelena u mlađim grupama, strogo ćemo poštovati proceduru održavanja higijene ruku pre i nakon zamene i odlaganja pelena. Nakon zamene pelena, obavljaćemo i pranje ruku deteta, kao i pranje i dezinfekciju površina, i završnog pranja ruku nakon sprovedene procedure.

22. Pribor i sredstva za čišćenje i dezinfekciju drže se van domašaja dece i ne smeju se primenjivati u neposrednoj blizini dece, kako bi se izbeglo udisanje eventualnih isparenja.

23. Redovno, u skladu sa vremenskim prilikama, otvaraćemo prozore, provetravati prostorije, posebno prostorije za boravak dece. Vrtić svakako trenutno ne koristi veštačku ventilaciju.

24. Dnevni odmor – spavanje je organizovano tako da se deca na krevetima pozicioniraju po principu „noge – glava“ uz razdaljinu od 2 metra. Kao i uvek, obezbeđeni su pojedinačni kreveti i postеljina za svako dete, i strogo vodimo računa da se ne mešaju.

25. Osobe koje rade na pripremi obroka moraju sprovoditi mere pojačane lične higijene, posebno učestalog pranja ruku i mere pojačane opšte higijene.

26. Sprovodićemo i edukativne aktivnosti sa decom, sa ciljem lakšeg razumevanja i usvajanja novih pravila postupanja o važnosti: a) čеstog i pravilnog pranja ruku (npr. uz neku pesmicu), b) kašljanja i kijanja u podlakticu, v) socijalnog distanciranja koje ćemo osmisliti kroz igru dece – razmеstiti ih da sede na udaljenosti jedni od drugih – npr. da vežbaju da rašire ruke i „mašu krilima“ tako da se ne dodiruju, g) izbegavanje dodirivanja lica, itd.

27. Kontrolisaćemo razloge odsustva dece i kontaktirati roditelje.

28. Nećemo sprovoditi organizovane grupne aktivnosti u objektu, kao ni organizovane posete mestima gde se očekuje okupljanje većeg broja ljudi, izlete, ekskurzije, itd.

29. U slučaju potvrde Kovid-19 infekcije, prostor u kome je osoba boravila neće se koristiti minimum 24h, zatim će prostor, površine, pribor, igračke i druga oprema biti detaljno dezinfikovani. Iz razloga što imamo više nego dovoljno prostora u odnosu na prijavljen broj dece, prostor neće biti korišćen onoliko dugo koliko je moguće funkcionisanje u skladu sa ostalim odlukama i preporukama.

30. U skladu sa vremenskim prilikama, u najskorije vreme će deca deo dana provoditi u dvorištu, na otvorenom. Nakon pauze i nemogućnosti da se to radi za vreme vanrednog stanja, dvorište će biti u potpunosti sređeno najkasnije do kraja tekućeg meseca – uključujući postavljanje kompletne ograde, cerade preko ograde kako bi se i vizuelno ogradilo dvorište od prolaznika, zatim postavljanje veštačke trave, mobilijara i sl.